تاریخچه ی تاسیس مؤسسه
موسسه ی عظیم توانبخشی حضرت علی اکبر (ع) در شهریور ماه 1376 به همت والای تعدادی از خیرین و بهزیستی شهرستان بیرجند و در شهرک شهید مفتح (معصومیه) بنیاد گذاشته شد.
در این بخش تعداد ۱۷۰ مددجوی عقب مانده ذهنی در دو بخش ایزوله و تربیت پذیر در ۱۰ سالن نگهداری می شوند و تعداد مددیاران و خدمات در شیفتها ۳۶نفربوده که شبانه روزی می باشند و کلیه خدمات بهداشتی و تغذیه ای مددجویان توسط این قشر زحمتکش صورت می گیرد . و البسه اهدایی در این بخشها پس از تفکیک و ضدعفونی شدن مورد استفاده قرار می گیرد.
وضعیت کنونی
مساحت کل: 51500
زیربنا: 14500 متر مربع
ظرفیت کنونی: 300 نفر
ظرفیت نهایی: 370 نفر
تعداد پرسنل: 113 نفر
هتل آپارتمان سالمندان – بخش برادران، بخش دختران
هتل آپارتمان سالمندان با مساحت بیش از 3000 متر مربع افتتاح و قادر به پذیرش 100 سالمند خواهد بود در این هتل آپارتمان تمامی امکانات جهت آسایش سالمندان در نظر گرفته شده است از قبیل گلخانه فضای سبز و سایر امکانات رفاهی
توانبخشی، درمانی، بهداشت ، بخش روزانه
در این مجموعه با انجام فعالیت های کار درمانی به مددجویان امکان داده می شود که از بستر خارج شده و در فعالیتهای انفرادی و گروهی شرکت نمایند لازم به ذکر است گستره ی خدمات رسانی این واحد به سایر شهروندان با پنجاه درصد هزینه ی درمان جهت بیماران خارج از موسسه در خدمت سایر معلولین و نیازمندان می باشد
بخش فرهنگی
در بخش فرهنگی مدد جویان با استفاده از موسیقی که گروه سرود از خود مددجویان تشکیل و علاوه بر آن جهت سرگرمی فیلم برایشان پخش می شود.
امکانات ورزشی
توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) با در نظر گرفتن وضعیت جسمانی و روحی مددجویان امکاناتی را فراهم که موفق به کسب 14 مدال در مسابقات استانی در قسمت دختران و پسران در سال 88 گردیده است
سایر امکانات
رخت شوی خانه به مساحت 90 متر مربع ساخته شده و دارای تجهیزات کامل برای شستشو و ضدعفونی البسه بوده و ساعت کار آن شبانه روزی می باشد. آشپزخانه نیز دارای محل مناسب و مجهز به طبخ غذا جهت بیش از 400 نفر می باشد و همچنین دارای دو سردخانه و انبار مواد غذایی خشک است.
رخت شوی خانه به مساحت 90 متر مربع ساخته شده و دارای تجهیزات کامل برای شستشو و ضدعفونی البسه بوده و ساعت کار آن شبانه روزی می باشد. آشپزخانه نیز دارای محل مناسب و مجهز به طبخ غذا جهت بیش از 400 نفر می باشد و همچنین دارای دو سردخانه و انبار مواد غذایی خشک است.
ساعت کار آشپزخانه به صورت روزانه می باشد که وعده های غذایی مدد جویان و کارکنان تهیه می شود هم چنین به طور قراردادی یک کارشناس تغذیه برای برنامه غذایی و رژیم های مناسب به صورت مشاوره ای با موسسه همکاری می نماید.
منابع مالی مرکز
کمکهای افراد خیر (نقدی و غیر نقدی)
کمکهای غیر نقدی
دادن یارانه مدد جویان توسط بهزیستی استان که کمتر از 30% کل هزینه ها می باشد.
قابل به ذکر است دفتر مشارکت های مردمی توانبخشی حضرت علی اکبر(ع) واقع در مرکز می باشد که در تکمیل پروژها و تکریم نیات آماده دریافت کمک های نقدی و غیر نقدی شما خیرین عزیز می باشد.
اولویت نیازها
بهره برداری ساختمان سالمندان مرد و زن
تکمیل سالن ورزشی معلولین سالن هیدروتراپی
بخش آموزشی معلولین
از سال 1376 بخش آموزشی معلولین راه اندازی شد که در ابتدا به معلولین نقاشی، مهارتهای خودیاری و آموزشهایی در خور معلولین توسط مربیان دلسوز داده می شد. آموزش معلول کار بسیار سخت و طاقت فرسایی است که به همت و با صبر و شکیبایی، پشتکار و جدیت و با کمک کار درمان و با تمامی مشکلات که مدد جویان از نظر جسمی داشتن به آنها آموختند و آنان با اشتیاق یاد گرفتند که چگونه بیاموزند.
بخش کاگاههای حرفه آموزی جامع از آذرماه سال 87 افتتاح شد که شامل کارگاههای معرق چوب، گلیم بافی، رو دوزیهای سنتی، خیاطی، نقاشی، آموزش قرآن، سرود خوانی بوده که مددجویان دختر و پسر پس از ارزیابی هوشی و روانشناختی به این بخش معرفی و پس از ارزیابی حرفه ای توسط مربیان در کلاسها تقسیم می شوند و آموزش می بینند.
در حال حاضر بیش از 75 مددجو دختر و پسر در حال آموزش هستند.
از 75 مددجو در حال آموزش 9 مددجو زیر 14 سال در حال آموزش مهارت هستند. 45 نفر از مدد جویان در بخش به یادگیری بسیار خوبی رسیده اند و هم اکنون مراحل تکمیلی را آموزش می بینند.
بخش روزانه
بخش روزانه این موسسه در سال 76 جهت آموزش گروه سنی معلولین ذهنی زیر 14 سال افتتاح شد که آموزش ویژه معلولین زیر 14 سال توسط مربیان بهزیستی اداره می شود.
حدود 60 مددجو اط سطح شهر جمع آوری شده و در 6 کلاس تحت آموزش ویژه می باشند. آموزش مهارتهای خودیاری، شناختی، ارتباطی، فرهنگی، اجتماعی معلولین ذهنی را شامل بود.
سال 1387 مرکز مجوز بخش روزانه آموزش ویژه معلولین ذهنی بالای 14 سال را دریافت نمود که گروه سنی 14 تا 35 سال را شامل می شود موارد آموزشی به صورت حرفه آموزی و هنرهای سنتی و بومی توسط مربیان با تجربه و صنعتگر انجام می شود.
به واسطه تفاهم نامه این موسسه و سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی خراسان جنوبی حدودا 75 مددجو از داخل مرکز و خارج مرکز که از نظر ذهنی (IQ) ، توانایی جسمی، حرکتی و علاقه هایشان توسط روانشناسان ارزیابی و انتخاب شدند در اختیار مربیان قرار گرفته و در کارگاه های مختلف تقسیم بندی شده اند.
از این تعداد 13 نفر از خارج مرکز تحت آموزش مهارتها قرار دارند.
کارگاههای حرفه آموزی داخل بخش روزانه شامل:
1- کارمعرق چوب
2- کارگاه گلیم بافی همراه آموزش جاجیم و تابلو فرش نیز آموزش داده می شود.
3- رو دوزیهای سنتی که شامل آموزش سرمه دوزی، سکه دوزی، پته دوزی جهت دختران
4- خیاطی جهت دختران که شامل آموزش: چهل تیکه دوزی، آجیده دوزی، روبان دوزی، هویه کاری (تولیدان هنری مورد 3 و 4 به صورت رومیزیها، تابلوها، سرویس جانماز و قرآن و … انجام می شود.)
5- کارگاه نقاشی به صورت رنگ آمیزی روی سفال- کاشی و سوخت نگار چوب می باشد.
6- کلاس موسیقی و آموزش سرود و قرائت قرآن
7- کلاس آموزش مهارتهای شناختی و خودیاری ویژه معلولین خردسال و زیر 14 سال که در داخل مرکز جهت آن دسته از مدد جویان که نیاز دارند انجام می شود.
مدد جویان تا کنون نسبت به توانایی هوش و توانایی جسمی، حرکتی آنها پیشرفت بسیار خوبی را داشته اند و بعضی از آنها مراحل تکمیلی تر را آموزش می بینند. تولیدات و فعالیت های این بخش به صورت صنایع دستی مددجویان معلولین ذهنی مرکز توانبخشی در چندین نمایشگاه مانند نمایشگاه هفته بهزیستی سازمان میراث فرهنگی، دانشگاهها شرکت نموده و هرسال نیز نمایشگاه ویژه خود مرکز نیز جهت معرفی بیشتر مرکز و عرضه محصولات آن ارائه می شود.
در تمام این نمایشگاهها لوح تقدیر به مرکز و مددجویان از طرف سازمان های برگزار کننده نمایشگاه فوق داده شده است.
هدف از ایجاد این بخش در مرکز توانبخشی:
شکوفا و توانبخش شدن استعدادها از حداکثر توانایی های هوشی، جسمی، حرکتی مددجویان
تعادل روحی و روانی و شادی هیجانات و روان
بکارگیری و جلوگیری از افسردگی و تحلیل ذهنی و جسمی، حرکتی آنها